KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Friday, June 13, 2008

Friday the 13th nightmare in downtown KLThe protest march through downtown Kuala Lumpur today. — pictures by Choo Choy May

By Debra Chong
KUALA LUMPUR, June 13 — Thousands of protestors, about six car lanes wide and almost 100 metres long, took to the streets of Kuala Lumpur to express their dissatisfaction against the federal government after being hit by a series of price hikes in the last few months.

It started at 2pm, right after Friday prayers, in the compound of the "legendary" Masjid Jamek in Kampung Baru, about 3km away from the national oil company, Petronas's headquarters in KLCC.

The original idea was to walk from the mosque to KLCC along Jalan Raja Abdullah, turn into Jalan Sultan Ismail and Jalan Ampang before stopping at the main entrance of the iconic building.

But PKR Youth chief Shamsul Iskandar had received word of heavy police presence at KLCC. So they resorted to Plan B.

Instead of KLCC, their end destination was the Sogo shopping mall along Jalan Tuanku Abdul Rahman, another artery in the heart of the hectic city.

Despite the mass of people, it was a relatively peaceful protest. They walked and chanted many slogans, like at a sports meet.

"Tumbang BN! Tumbang Umno!" "Turun harga! Undur PM! Hapus rasuah!" "Allah hu akhbar!"

The masses moved as one, like an assault of locusts, steadily and swiftly along Jalan Raja Alang, bypassing the police blockade on Jalan Raja Abdullah, chanting themselves hoarse.

The police helicopter hovering rather low overhead failed to drown out their chants.


http://dppwp.wordpress.com/ Demontrasi Aman yang menghimpunkan pemuda-pemuda Pakatan dan rakyat pada hari ini berjaya mencapai matlamatnya iaitu menyampaikan mesej kepada seluruh rakyat dalam dan luar negara terhadap kezaliman Barisan Nasional yang menaikan harga minyak minggu lepas.

Himpunan bermula dari Masjid kg. Baru kira-kira jam 2 petang dengan dipimpin oleh Ketua Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub bersama Hj. Mohamad Sabu, Ust. Idris, Syed Azman, Ust. Nuridah, Dr. Lo’lo’, serta Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Jonah@Khairul Annuar Ahmad Zainudin dari Angkatan Muda Keadilan.

Sekitar 5,000 orang menyertai himpunan ini dan pihak Polis yang menerima laporan bahawa perarakan akan berlangsung hingga ke Suria KLCC telah mengambil tempat.

Laluan untuk memasuki jalan Raja Abdullah disekat berhampiran pintu keluar masjid. Untuk itu rancangan untuk ke KLCC dibatalkan dan himpunan berarak memasuki jalan Raja Alang di Chow Kit dan Keluar di Jalan Batu untuk menuju ke Sogo.

Rancangan berkenaan dilakukan bagi memastikan perarakan dapat dijayakan. Suria KLCC adalah rancangan di atas kertas yang akhirnya menyebabkan laluan alternatif menjadi lebih mudah tanpa gangguan Polis.

Pada pagi tadi, penganjur difahamkan bahawa pihak Polis telah mengadakan beberapa sekatan sepanjang laluan hingga ke KLCC dan terdapat juga khabar angin yang mengatakan bahawa sekumpulan samseng yang diupah pihak tertentu menanti di KLCC untuk melakukan rusuhan.

Kita merancang, Allah Merancang dan perancangan Allah itu lebih baik. Maka pelan altenatif digunakan dan perarakan berlangsung dengan aman.

Tak sampai 100 orang anggota polis mengikuti perarakan ini kerana ramai yang berkumpul dilaluan sekitar Jalan Sultan Ismail hingga ke Jalan Ampang.

Laungan “BN..Barang Naik” dan “Turun….Turun…Turun BN” membakar kehangatan tengahari yang ternyata tidak mampu melunturkan semangat para demonstran.

Dalam ucapan pimpinan, Salahuddin menyatakan bahawa rakyat perlu bangkit dan membantah kenaikkan ini sebelum Barisan Nasional terus menerus mengambil kesempatan menaikkan harga barang sesukahati.

Kerajaan BN dituntut untuk menurunkan harga barang dan rakyat akan teruskan melancarkan kempen PROTES sekiranya pemimpin BN terus bersikap angkuh.

Para demontran mengambil tempat di petak kuning berhadapan dengan Sogo bagi mendengar ucapan pimpinan. Lebih 20 minit, himpunan dilakukan disitu dan pihak polis langsung tidak menganggu himpunan. Mereka hanya memerhati dari jauh sambil turut mendengar ucapan dari para pimpinan.

Selepas sahaja Ust Idris habis memca doa, perarakan diteruskan hingga ke Pejabat Agung Pas di jalan Raja Laut.

Sebelum himpunan bersurai, Salahuddin mengingatkan semua agar dapat mengajak lebih ramai lagi rakyat untuk bersama dalam Himpunan Sejuta Rakyat Membantah Kenaikkan Minyak pada 5 julai nanti.

Para demonstran ternyata berpuashati kerana dapat menyertai Himpunan ini dengan baik walaupun pada awalnya diwar-warkan seperti akan berlaku tangkapan dan adegan kejar mengejar dengan Polis.

Kita memahami bahawa Malaysia negara demokrasi, dan ini adalah sebahagian dari demokrasi yang dituntut rakyat iaitu untuk didengar suara serta pandangan walaupun dari kaki lima.

No comments:

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran