KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Sunday, September 7, 2008

Jom PEKENA KARI KEPALA IKAN..

Nah..sesaper rajin nak buat KARI KEPALA IKAN..meh aku kasik menu dia....

Ramuan:
Ikan tenggiri
1 batang serai - diketuk
1 tangkai daun kesum
Bunga Kantan
Bendir atau Terung bulat
2 ½ gelas air asam jawa
kunyit hidup
setengah inci belachan
4 ulas bawang merah/putih
Garam secukup rasa

Bahan untuk dikisar: 4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
kunyit hidup
belachan dikisar dengan 20 biji cili kering

Cara:Tumis bahan yang dikisar sampai pecah minyak. Letakkan bendir atau terung. Tumis lagi. Masukkan daun kesum, bunga kantan serta air asam jawa ke dalam periuk. Tunggu hingga mendidih, kemudian masukkan ikan serta garam secukup rasa.

1 comment:

Anonymous said...

Puasa gini ada hidangan Lesat sekali, jadi pingin

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran