KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Friday, October 10, 2008

ALAHAI MAMAK STALL......

Cerita ni bukan lah nak boikot ataupun nak jatuhkan reputasi mamak sebagai peneraju stall yang dah sedia maju kat m'sia ni....Cuma nak berkongsi kisah2 benar yang pernah di lalui...Bila sebut mamak stall ni ada segelintir kita sanggup mangkit 3-4 pagi semata-mata nak pekena teh tarik steeeengah gelas, roti nan garlic atau cheese atau roti tempayan, mee goreng mamak pedaih, teloq setengah masak, roti bakar, maggie goreng mamak dengan seleper teloq kat atas....sudu garpu yang masih basah2 gitu dan roti canai garing kuah bla bla....Bila dah kenyang masing2 buat la isyarat tangan sambil mulut sok sek...."mamak sedap,bagus" dah la guna tissue murah....Rasanya semua mamak stall guna tissue yang sama brand kot....Pergi la kt Johor ka, negeri 9 ka atau melaka pun sama juga maklum lah persatuan....Cuba perhati elok2 dengan tangan yang dok bagi kita plate tu....dah la kuku hitam dan dengan tangan yang berminyak pasal dialah tukang masak dialah juga tukang hantaq makanan.....harga jgn kata la..di tambah dengan gomen tax...Nak tau mai la try kat TTDI ni.....'kosher' pun banyak....
Yang saya nak cerita ni pasal kerja2 krew nun di belakang tabir dan mandrem makanan dengan benda2 kotor.....


CERITA 1.......
Berlaku di PRESINT 9 , PUTRAJAYA dekat Avon Cosmetic. Seorang makcik ni lalu belakang.... mamak stall ni. Dia nampak mamak ni na la punya tengah menguli tepung. Kalau uli dengan tangan takpe jugak. Ini dia uli dengan KAKI!!..Makcik ni pun satu haru....penat ooo... YB Amran Abbas ada pengalaman buat MURTABAK..cuba risik dengan dia.. Ada 2 stall mamak tang tu. Satu pekerja2 dia pakai apron merah, satu kedai lagi apron putih . Yang makcik tu nampak di kedai pekerja2 yang pakai apron putih Secara keseluruhannya bolehlah dikatakan kebanyakan mamak ni pengotor. So sendiri mau ingatlah ye¡K. Seelok-eloknya elaklah makan di kedai yang diragui ke'halal'annya. Banyak lagi kedai melayu. Kedai melayu pun ada jugak jual roti canai dan teh tarik macam RESTORAN DAPUR MAS (sapa yang tau ja ) branch PUTRAJAYA tu ka.. Saya kenal owner DAPUR MAS ni dah 10thn...Bukan nak promote pun tapi support sikit melayu sekoq ni...walau layanan tak sebaguih abang mamak tu....


CERITA 2.....
Untuk pengetahuan semua, beberapa bulan yang lalu saya juga terperasan ketika tengah makan di salah satu kedai MAMAK depan apartment yang baru di beli di PUTRA PERDANA PUCHONG..Saya ternampak salah sorang pekerja dalam kedai mamak buat kerja2 kat dapur dan tiba2 keluaq dukung anak ANJING lepas kat luar kedai then masuk ke dapur balik. Terus saya berhenti makan dan tanya pekerja tu..You ISLAM? dengan takut2 dia jawab saya HINDU + HINDRAF tapi BOSS saya ISLAM. saya suruh dia panggil BOSS dia dan BOSS dia datang cakap "maaf". saya cakap maaf kepala hotak you!!! saya tanya dia you ISLAM??? dia cakap ya!. saya bayar dan terus blah..yang sedih sangat tu bukan apa kat kedai tu ada frame Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD besar-besar. .Baru la saya perasan tak semua MAMAK tu ISLAM, RAMAI PEKERJA HINDU dan tak semestinya ada "Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD" besar -besar tu HALAL dan RAMAI yang ISLAM selamber je makan...So yang tak perasan lagi berhati2 !!!...


CERITA 3......
Restoran Mamak DI ALOQ SETAQ
Di suatu ketika dahulu......kami ada buat satu program di salah satu hotel di tengah bandaraya Aloq Staq. Kami jemput seorang ustaz dari Majlis Agama untuk bacakan do'a pembuka tirai. Kebetulan ustaz itu diberikan kerusi sebelah dengan saya dan kami pun borak2. Ustaz itu meminta saya menyampaikan kepada kawan2 muslim dan muslimat akan satu perkara yang menghantui hati dan perasaannya, iaitu pihak Majlis Agama telah menjalankan siasatan dan serbuan dan mendapati bahawa SEMUA KEDAI2 MAKAN MAMAK DI ALOQ STAQ DAN SEKITARNYA ADALAH 'CONFIRM' HARAM DIMAKAN kerana TAUKE2 CINA ADALAH PEMBEKAL AYAM kepada restoran2 mamak tersebut! Terkejut! Saya bertanyakan kepada ustaz itu...Awat jadi lagu tu, dgn kuasa yang ada pada Majlis Agama, tidak disebarkan kepada umum? Jawapan ustaz,...... Dan mamak2 tu pulak telah mengikat kontrak bekal ayam dengan tauke2 cina dan sekiranya Majlis Agama membuat tindakan drastik dan kontrak bekal ayam terjejas maka tauke2 akan saman mamak2 dan mamak2 akan saman Majlis Agama....."Permintaan ustaz," Tolonglah anta sebarkan kepada kawan2! Itu sahaja yang ana mampu....


CERITA 4....
RESTORAN INSAF, JLN TUANKU ABDUL RAHMAN
Kisah Benar-Nasi Beriani- GAM
Ada kengkawan pi makan kat RESTORAN INSAF kat Jln TAR.. Lepas makan tu, dia nak pi basuh tangan kat belakang kedai, lepas selesai basuh & menyabun tangan yang bau kari tu....dia pi kat tempat lauk untuk tapau sebungkus nasi beriani lagi untuk member. Nak jadikan cerita......kawan saya ni ternampak bekas nasi beriani yang digunakan disaluti dengan SPENDER LELAKI CAP BUAYA BERWARNA PUTIH..TANG GETAH SPENDER DIIKAT NGAN GETAH.. apa lagi.......dia terus mintak cancel dan bayar nasik yang telah ditelan tadi....sampai kat opis.... dia terus muntahkan nasi tadi dan sebarkan kat kengkawan lain yang tak pergi....... Satu lagi sesiapa yang suka makan makanan mamak, AWASLAH! BUKAN SEMUA MAMAK TU ISLAM!! Jangan asal nampak macam mamak ja terus terkam makan. Contoh paling jelas, sesiapa yang selalu ke Wisma Central,


CERITA 5.......
Ada satu stall bawah escalator/tangga, dekat2 dengan kedai2 handphone tu...Tengok satu stall namanya "BK CORNER" (mungkin Bala Krisnen Corner!!). Kalau terlalu lapar dan tengok sekali imbas nampak OK! Yang kerja tang tu ada dua orang pompuan Indon! TAPI CUBA TELITI SIKIT...!Tengok pada dua orang India/Mamak tu...tengok kat tangannya ada ikat benang kuning??!!Dan kalau datang awal2 pagi 7.00-7.30 ,mereka akan pakai 'calit-calit sarjan' kat dahi...???MAMAK KE TU??


CERITA 6........
Lagi satu sesiapa yang selalu ke pasar PUDU , ada satu stall kat belakang stesen minyak ESSO
Tang tu ramai kita tengok orang Melayu singgah makan roti canai! Rabun kot?? Cuba perati sah-sah pompuan India tu pakai benang merah kat lengan dan kekadang dia laki-bini pakai 'calit-calit sarjan kat dahi'!! Kenapa tak mau susah sikit, cross jln kenapa makan makanan yang was-was macam tu???


CERITA 7.....
Restoran mamak SHAH JAHAN MAJU di SETIA WANGSA .
Kawan kpd kawan saya telah terjumpa benda yg berketul di dalam kuah roti canai. Pada mulanya dia sangkakan ianya biji asam jawa tetapi setelah diamati betul2 rupa-rupanya adalah NAJIS yg beku(mungkin kepala taik krn ianya keras sedikit).Tuan restoran tersebut mahu menutup mulut kawan saya dgn memberi RM2000.00. Mungkin pekerja restoran tak tahu dan telah mencedok di peringkat paling bawah dlm periuk kuah dal atau kari. Sekarang restoran ini tak berapa maju jika dibandingkan dgn sebelumnya. Hanya org yg tak tahu sahaja yg terus makan di restoran tersebut. Ini semua adalah manderem ataupun sihir dgn tujuan utk melariskan makanan mereka walaupun pada hakikatnya tidak sesedap jika dibandingkan dgn tempat lain. Makanan yg bersih jika dicampurkan dgn bahan kotor akan menjadi kotor secara automatik...


CERITA 8......
DI LEBUH AMPANG KL , ada sebuah RESTORAN mamak yg tak berapa baru dibuka iaitu
RESTORAN MAJU CURRY HOUSE rangkaian SHAH MAJU. Kemana perginya nama Jahan itu? Sama juga spt yg berlaku di kedai NASI LEMAK ANTARABANGSA yg terletak di KG BARU, KL . Satu hari seorg lelaki yg alim telah dipelawa oleh kawannya utk dibelanja makan di kedai tersebut. Tiba2 beliau ternampak seekor TOYOL sedang kencing di dlm periuk nasi lemak. Dia pun menyuruh kawannya cancel order dan menceritakan kenapa sebabnya dia tak mau makan di kedai itu. Mungkin tuan punya kedai telah meminta pelaris dari tok bomoh tanpa mengetahui tentang toyol tersebut pasai bomoh sememangnya takkan beritahu. Tambahan pula tuan kedai tidak boleh melihat toyol dgn mata kasar....


CERITA 9.......
RESTORAN NASI KUKUS(SPENDER) ZAINI.....KAY BEE,KELANTAN....
>> Dulu RESTORAN yang terletak dekat dengan IPK KAY BEE ni memang famous habis.... Semua orang yang pernah kekenyangan mungkin dah sedia maklum dengan RESTORAN tu dek kerana kesedapannya dan terpaksa beratur panjang.....Nak jadi cerita mungkin petunjuk dari ALLAH... Satu hari TANGKI AIR RESTORAN tu tersumbat....Mau tak mau owner RESTORAN tu terpaksa la juga panggil orang untuk baiki.....Rupa2nya ada beratus SPENDER pelbagai jenama dan mungkin juga jenama yang selalu kita pakai masa nak pi main GOLF macam RENOMA, BYFORD, BUM,HUSH PUPPIES,PUMA, BODY GLOVES dll.. sudah buat tangki air RESTORAN tu tersumbat.....Tukang baiki yang prihatin tadi ni dalam diam sudah buat laporan kepada MPKB dan KKM.....Pasal dia pun selalu makan kat situ....Siasat punya siasat....Lama la juga OWNER RESTORAN tu naik turun MAHKAMAH...Bayar denda RESTORAN pula terpaksa di kuarantin (tutup daa).....Moral dari cerita ni.....Punca air yang di gunakan untuk MENGUKUS nasi yang sedap tu......??????


CERITA 10.....

Mungkin ramai yang setuju dan mungkin ramai juga yang tak bersetuju dengan cerita ni....apapun tepuk dada tanya selera....tapi umum pun dah maklum..hangpa mai 10 orang ka pat ploh orang ka respect dia boleh ingat apa yang kita order tu.....


>>>Wallahualam. ...

1 comment:

CN Azlan said...

hangnie macam dah berkerat rotan dah dengan mamak2 nie rasanya

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran