KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Sunday, November 16, 2008

Mat &Sains - BI

Nie ada satu artikel yg aku copy & pastekan dari sorang cikgu OTAI. Minta tlg cikgu2 kat blog kita menyampuk sikit boleh?


"SAYA SEBAGAI GURU YG BERPENGALAMAN HAMPIR 20 TAHUN MENENTANG KERAS PERLAKSANAAN SAINS DAN MATEMATIK DALAM BAHASA INGGERIS: GUNAKAN KEPALA HOTAK ANDA UTK FIKIR 2 PERKARA MUDAH NI:

1. BILA SESEORANG MURID ITU TIDAK PANDAI BAHASA INGGERIS BERERTI DIA AKAN LINGKUP SAINS DAN MATEMATIK. INI MENYEBABKAN MURID YG TIDAK PANDAI BAHASA INGGERIS AKAN HILANG MINAT PADA MATEMATIK DAN SAINS...ERTINYA TAK PANDAI INGGERIS MAKA AKAN BODOS DALAM MATEMATIK DAN SAINS.

2. MURID DAN GURU PPSMI TERPAKSA JADI DAN BERFIKIR DLM 2 KALI SUSAH. A- SUDAHLAH SAINS DAN MATEMATIK ITU SUKAR WALAU DALAM BAHASA MELAYSIA, INIKAN PULA DALAM BI. MAKNANYA JADI DUA KALI SUSAH.

3. SEKIRANYA MAHU MEMAJUKAN BAHASA INGGERIS, PERKASAKAN BAHASA INGGERIS ITU SEDNDIRI, SEBAGAI CONTOH, TAMBAHKAN MASA-PERIOD BAHASA INGGERIS.

4. GURU PUN SUSAH MENGAJAR, MURID PUN JADI SUSAH BELAJAR

5. SAYA KALAU DIBERI PILIHAN MENGAJAR, PPSMI ATAU BAHASA INGGERIS , SAYA LEBIH RELA NGAJAR BI, KERANA PPSMI INI TERPAKSA BUAT 2 DALAM SATU. SATU NGAJAR INGGERIS, SATU LAGI NGAJAR MATEMATIK ATAU SAINS- BUAT DUA KERJA DLM SATU MASA.

6. KEPUTUSAN UPSR INI BOLEH ADJUST...KITA KEKADANG ADA DENGAR RaMAI MURID TIDAK MENYANG KA MEREKA DAPAT CAPAI KEPUTUSAN YG BAIK DLM MATEMATIK DAN SAINS, INI BERMAKNA MEREKA TERKEJUT...TETAPI BERJAYA BERMAKNA...MARKAH LULUS MATEMATIK DAN INGGERIS KEMUNGGKINAN DI"RENDAH"KAN.-SAYA HARAP SESIAP YG BERADA DIDALAM SISTEM PEPERIKSAAN MEMBERI PENERANGAN LANJUT DLMK PERKARA "MERENDAHKAN markah lulus SUPAYA RAMAI LULUS".

KESIMPULANNYA...PPSMI, KERJA BODOS DAN MEMURID HANYA JADI BAHAN EKSPERIMEN...
NAK MUDAH FIKIR: SAYA NAK KATAKAN OLEH KRN BHS INGGERIS BUKAN BAHASA IBUNDA, HAMPIR SERUPA JIKA DIKATAKAN MENGAJAR MATEMATIK DLM B. ARAB, APA PERASAAN DAN REAKSI ANDA?KEMBALILAH KEPADA BAHASA IBUNDA...JGN EGO.

TOLONGLAH, IKHLAS HENDAKLAH KERANA ALLAH..."

No comments:

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran