KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Wednesday, January 28, 2009

Beriani Ayam Hyderabad

Beriani Ayam Hyderabad

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam (potong 16)

1 kg beras basmati

100 gm bawang besar cincang

2 sudu besar bawang putih kisar

2 sudu besar halia kisar

1 sudu besar serbuk cili

1/2 sudu besar serbuk kunyit

70 gm daun pudina

70 gm daun ketumbar

2 sudu besar serbuk ketumbar

1/2 sudu besar rempah garam masala

1 cawan santan

1 biji lemon

1 cawan minyak sapi

1/2 cawan yogurt

100 gm gajus

3 helai daun bay

5 kuntum bunga cengkih

3 batang kulit kayu manis

6 tangkai cili hijau (kisar)

4 biji buah pelaga

1 sudu besar serbuk jintan

200 gm bawang merah (hiris)

Daun ketumbar

100 ml minyak sapi

CARA MENYEDIAKAN:

1) Satukan serbuk kunyit, serbuk cili, garam, halia kisar, bawang putih kisar,

yogurt dan perahan setengah biji lemon dengan ayam.

2) Perap selama sejam setengah. Panaskan minyak sapi, tumiskan bunga

cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun bay.

3) Masukkan pula serbuk ketumbar dan bawang besar cincang. Biarkan

bawang layu.

4) Setelah itu masukkan rempah garam masala, daun pudina dan ayam perap.

5) Gaul sebati hingga ayam kecut. Biarkan ayam menjadi tiga per empat masak.

Matikan api dan ketepikan.

6) Sementara itu tanak nasi. Beras hendaklah dicuci dan dituskan setengah sebelum

digunakan. Sewaktu memasak nasi, tambahkan sedikit garam.

7) Nasi hendaklah dimasak separuh masak sahaja.

8) Dalam periuk lain, cedukkan nasi setengah masak, dan di atasnya diletakkan

tumisan ayam dan di atasnya dilapiskan lagi nasi separuh masak, kemudian

lapisan ayam dan akhirnya nasi.

9) Kemudian, panaskan 100 ml minyak sapi, tumis bawang merah hingga

kuning. Ketepikan.

10) Goreng pula kacang gajus, ketepikan.

11) Saffron dicampur dengan dua sudu besar susu segar. Renjiskan di atas lapisan

nasi paling atas tadi.

12) Taburkan juga kacang gajus dan bawang goreng di atas lapisan nasi paling

atas tadi. Lebihan 100 ml minyak sapi tadi dituangkan sekali di atasnya.

13) Taburkan hirisan daun ketumbar. Tanaklah nasi beriani tadi atas dapur dengan

api yang kecil.

No comments:

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran