BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (potong 16)
1 kg beras basmati
100 gm bawang besar cincang
2 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar halia kisar
1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar serbuk kunyit
70 gm daun pudina
70 gm daun ketumbar
2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar rempah garam masala
1 cawan santan
1 biji lemon
1 cawan minyak sapi
1/2 cawan yogurt
100 gm gajus
3 helai daun bay
5 kuntum bunga cengkih
3 batang kulit kayu manis
6 tangkai cili hijau (kisar)
4 biji buah pelaga
1 sudu besar serbuk jintan
200 gm bawang merah (hiris)
Daun ketumbar
100 ml minyak sapi
CARA MENYEDIAKAN:
1) Satukan serbuk kunyit, serbuk cili, garam, halia kisar, bawang putih kisar,
yogurt dan perahan setengah biji lemon dengan ayam.
2) Perap selama sejam setengah. Panaskan minyak sapi, tumiskan bunga
cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun bay.
3) Masukkan pula serbuk ketumbar dan bawang besar cincang. Biarkan
bawang layu.
4) Setelah itu masukkan rempah garam masala, daun pudina dan ayam perap.
5) Gaul sebati hingga ayam kecut. Biarkan ayam menjadi tiga per empat masak.
Matikan api dan ketepikan.
6) Sementara itu tanak nasi. Beras hendaklah dicuci dan dituskan setengah sebelum
digunakan. Sewaktu memasak nasi, tambahkan sedikit garam.
7) Nasi hendaklah dimasak separuh masak sahaja.
8) Dalam periuk lain, cedukkan nasi setengah masak, dan di atasnya diletakkan
tumisan ayam dan di atasnya dilapiskan lagi nasi separuh masak, kemudian
lapisan ayam dan akhirnya nasi.
9) Kemudian, panaskan 100 ml minyak sapi, tumis bawang merah hingga
kuning. Ketepikan.
10) Goreng pula kacang gajus, ketepikan.
11) Saffron dicampur dengan dua sudu besar susu segar. Renjiskan di atas lapisan
nasi paling atas tadi.
12) Taburkan juga kacang gajus dan bawang goreng di atas lapisan nasi paling
atas tadi. Lebihan 100 ml minyak sapi tadi dituangkan sekali di atasnya.
13) Taburkan hirisan daun ketumbar. Tanaklah nasi beriani tadi atas dapur dengan
api yang kecil.
No comments:
Post a Comment