KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Saturday, March 7, 2009

Stres baik untuk anda?

Stres yang positif boleh membuatkan seseorang lebih berhati-hati, fokus dan kreatif dalam kehidupan harian.


RESAH dan cepat marah adalah antara tanda-tanda seseorang mengalami stres. - Gambar hiasan


SEORANG ibu membawa anak lelakinya yang berusia tujuh tahun menemui doktor pakar setelah anaknya mengalami demam berpanjangan sejak memasuki tahun satu sekolah rendah baru-baru ini.

Sebelum itu, doktor yang merawat anak lelakinya memberitahu bahawa dia bebas daripada penyakit yang serius.

"Setiap kali saya bawa anak ke klinik atau hospital, mereka (doktor) hanya bagi ubat untuk demam. Ujian darah pula menunjukkan tiada apa-apa penyakit," kata ibu tersebut yang hanya mahu dikenali sebagai Rahimah.

"Anak anda normal. Mungkin dia stres kerana masih belum dapat menyesuaikan diri di persekitaran baru sekolah," itulah antara kata-kata pakar kanak-kanak tersebut kepada Rahimah semasa sesi rawatan di kliniknya.

Menurut pengasas teori stres, Dr. Hans Selye, stres merupakan satu gejala tindak balas yang tidak spesifik oleh individu terhadap beban yang datang dalam bentuk keresahan yang disebabkan cabaran, ancaman atau perubahan yang memerlukan respons.

Bertentangan dengan persepsi orang ramai, stres boleh dibahagi kepada stres yang baik atau positif yang dikenali sebagai eustress dan yang buruk atau negatif, distress.

Seorang pegawai perubatan di sebuah institusi kesihatan di Kuala Lumpur, Dr. S. Mogan berkata, stres yang positif boleh membuatkan seseorang lebih berhati-hati, fokus dan kreatif dalam kehidupan harian.


STRES merupakan satu gejala tindak balas yang tidak spesifik oleh individu terhadap beban yang datang dalam bentuk keresahan. - Gambar hiasan


Katanya, sejarah telah membuktikan perkara itu apabila Alexander Graham Bell berjaya mencipta telefon iaitu satu alat yang mencetuskan revolusi dalam bidang perhubungan, ketika beliau mahu membantu tunangnya yang hilang pendengaran.

Menurut Dr. Mogan, memang sukar untuk memberi definisi mengenai stres kerana ia suatu aspek yang subjektif.

"Kalau anda tanya 10 orang tentang apa yang menyebabkan mereka berasa stres, maka anda akan mendapat 10 jawapan yang berlainan.

"Sebabnya, tiada definisi tentang stres yang dipersetujui semua. Apa yang stres bagi seseorang mungkin perkara yang menyeronokkan atau tiada apa-apa bagi orang lain.

"Contohnya, penunggang motosikal akan berasa gembira apabila dapat memecut kenderaan mereka, tetapi bagi orang lain, ia satu perkara yang menakutkan. Memenangi perlumbaan mungkin lebih stres daripada kalah tetapi itu juga merupakan stres yang baik," kata beliau.

Sementara itu, seorang pendidik, Fatimah Mansur berkata, stres mampu melonjakkan produktiviti seperti ketika pelajar menghadapi peperiksaan.

"Pelajar berusaha lebih keras apabila peperiksaan hampir tiba manakala pekerja di pejabat akan bekerja lebih cepat bila waktu pulang sudah dekat," kata beliau.

Tambahnya, orang ramai perlu mendapat stres yang sesuai untuk produktif dalam kehidupan seharian.

"Anda boleh guna dan gembleng stres untuk menjadi lebih produktif," ujarnya.

Menurut risalah yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan, antara punca stres ialah beban kewangan, masalah rumah tangga, menunggu terlalu lama, mangsa buli, beban kerja yang tinggi, suasana persekitaran yang tidak sihat, rasa rendah diri, kesesakan jalan raya, dan tragedi.

Seseorang yang mengalami stres akan menunjukkan kegelisahan, risau keterlaluan dan gangguan emosi, insomnia (tidak dapat tidur), kurang fokus terhadap tumpuan kerja serta resah dan cepat marah.

Mereka digalakkan mengambil 10 langkah B iaitu bertenang, bernafas dengan dalam, berkata rileks, beribadat, bercakap dengan seseorang, berurut dan berehat, mendengar muzik, beriadah, bersenam dan berfikiran positif. - Bernama

No comments:

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran