KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Wednesday, September 9, 2009

Solat membersih jiwa


Seorang lelaki mendirikan solat selepas berbuka puasa di Masjid Jamia yang terletak
di Srinagar, India. Bulan yang paling dinanti-nantikan oleh umat Islam ini
disemarakkan dengan amal ibadah di serata dunia. – AP


MENGETAHUI bahawa ganjaran pahala yang diterima apabila menunaikan ibadat sepanjang bulan Ramadan adalah berlipat kali ganda, maka umat Islam di seluruh dunia yang menyedari hakikat tersebut berlumba-lumba mengerjakannya.

Antaranya, menunaikan solat lima waktu dan solat tarawih secara berjemaah. Sama ada dilakukan sendirian atau berjemaah, solat mampu mendidik jiwa ke arah yang lebih baik.


Di luar pekarangan sebuah masjid di Kabul Afghanistan, seorang lelaki tua khusyuk
mendirikan solat demi memanfaatkan kelebihan bulan Ramadan. – AP


Malah dengan bersolat, seseorang itu akan berasa lebih tenang dan dekat dengan pencipta-Nya. Justeru, tidak kira di mana pun mereka berada, solat merupakan satu kewajipan yang tidak boleh ditinggalkan.

Selain solat lima waktu, solat tarawih juga dianggap begitu istimewa kerana ia hanya dilakukan pada bulan Ramadan. Ia dikerjakan selepas solat Isyak dengan rakaat-rakaat tertentu mengikut mazhab masing-masing.


Jemaah lelaki menunaikan solat di Masjid An-Nour, Addis Ababa,
Ethiopia pada hari kedua Ramadan. – AP


Perkataan 'taraweeh' berasal daripada bahasa Arab yang bermaksud rehat dan rileks. Ini kerana selepas setiap kitaran solat (berdiri tegak, rukuk, sujud dan duduk), para jemaah akan berhenti seketika sambil mengalunkan bacaan selawat ke atas Nabi Muhamamd s.a.w sebelum meneruskan solat untuk rakaat seterusnya.

Berikut Kosmo! siarkan beberapa gambar menarik mengenai ibadah solat umat Islam di serata dunia pada Ramadan ini.


Seorang lelaki Palestin bersolat, sewaktu jemaah lain mengambil kesempatan
untuk berehat di dalam Masjid Al-Omari di Bandar Gaza, Palestin. – APKanak-kanak tidak ketinggalan menghadirkan diri di sebuah masjid yang terletak
di Manila, Filipina untuk beribadah dalam bulan mulia ini. – AFPKanak-kanak tidak ketinggalan menghadirkan diri di sebuah masjid yang terletak
di Manila, Filipina untuk beribadah dalam bulan mulia ini. – AFP

No comments:

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran