KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Tuesday, December 29, 2009

Tun Mahathir persoal keputusan ganti jet MiG-29

Walaupun dah 4 tahun aku tarik handbrake dari jadi anggota TUDM.. tapi awat tak tau semenjak dua tiga menjak nie berita pasai TUDM menjadi pemanas telinga aku pulak.. Aku tak reti nak ulas panjang bab2 keselamatan negara nie,,. Tapi yang aku dok pikiaqnya.. Lebih tak SELaMAT Negara nie, kalau soal "DUIT & MASYUUKKKK " di Halaikan dengan COP KESELAMaTAN NEGARA.. Ca tanya geng kita hat dok gherja lagi ngan TUDM ,(Jas bukan nama sebenaq) kot2 dia buleh ulas panjang..

Sebelum baca artikel dibawah nie hangpa boleh cx tengok berita masyuk yg lain kat sini
atau di sini
atau pasai SUKhoi kat Sini dan Sini dan Boleh jugak korek balik cerita pasai Dato Seri Adib Adam bekas menteri pertahanan @bekas ketua menteri melaka yang bergelumang dengan Skyhawk lebih dari RM1 Billon serta Amin Shah Omar Shah sepatutnya membekal 27 kapal peronda bernilai 24 billion ringgit tetapi sehingga pertengahan 2006 hanya 2 buah kapal peronda sahaja yang siap kat Sini.

KUALA LUMPUR, 29 Dis: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan adakah kepentingan orang tengah mempengaruhi keputusan mengisytiharkan jet pejuang MiG-29 Tentera Udara Di-Raja Malaysia tidak dapat digunakan.

"Penjualan dan pembelian pesawat oleh kerajaan mampu memberi keuntungan besar (berjuta-juta) kepada orang tengah.

"Apakah ada kepentingan orang tengah yang mempengaruhi keputusan kondem MiG-29 untuk beli yang baru?" beliau mempertikaikan.

Beliau juga mempersoalkan, dalam keadaan ekonomi negara sekarang, mampukah ratusan juta ringgit dibelanjakan untuk pesawat ganti?

"Jika kita beli ganti lagi ratusan juta diperlukan," katanya

Dr Mahathir percaya, ada cara untuk membaikpulih pesawat pejuang dan pesawat lain.

"Tak bolehkah kita baikpulih MiG-29 ini? Kalau kita tak boleh, orang Rusia mungkin boleh. Mungkin India juga boleh.

"Jika pesawat pejuang yang berharga ratusan juta hanya tahan 20 tahun, lebih baik kita tidak ada pesawat pejuang," kata beliau dalam blognya.

Beliau mengingatkan, walaupun pesawat tentera Rusia lebih murah daripada buatan Amerika, tetapi wang yang banyak terpaksa dibelanja juga ratusan juta ringgit akan hilang jika pesawat yang ada diisytiharkan tidak boleh digunakan lagi.

Beliau membangkitkan, banyak negara-negara lain, termasuk India, menggunakan pesawat ini.

"Apakah mereka juga tidak dapat guna MiG-29 mereka lebih daripada 20 tahun?

"Apakah mereka sudah kondem pesawat MiG mereka seawal ini?"

Beliau juga mengingatkan, walaupun pesawat Amerika kononnya tahan lebih lama, tetapi apabila wang untuk membeli MiG-29 digunakan untuk membeli pesawat F/A-18, "akhirnya kita tahu syarat ketat yang dikenakan oleh Amerika Ayarikat".

"Mereka tidak beri "source code" yang mana ini menghadkan kegunaan F/A-18 untuk pameran sahaja," katanya.

Dr Mahathir berharap, kerajaan membatalkan keputusan untuk mengisytiharkan MiG-29 tidak boleh digunakan dan pesawat sedia ada dibaikpulih.

No comments:

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran