KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Wednesday, July 3, 2013

Usia dan Masa...

Dedaun jatuh berguguran...angin dingin bertiup kencang..aku membetulkan jaketku..'Sejuk' getus hatiku sendirian...Aku lebih sukakan Malaysia..panas dan hujan..ah..bau tanah ketika titis-titis hujan membasahi bumi...dan aku merindui kenangan-kenangan indah itu..

Angin bertiup agak kencang pagi itu...ayah memberhentikan motosikalnya..lalu menukar baju...dia mengambil tajak dan cangkul..lalu menuju ke bendang miliknya... Aku mengikutinya dari belakang sambil memerhatikan bukit-bukau yang menghijau...burung-burung bangau berterbangan kesana-kesini mencari makan...aman..damai..

ketika memijak batas ban yang agak lembut, aku tidak dapat mengawal badanku..lalu jatuh kedalam sawah-padi...'Aduihhh' aku menjerit... Ayah memusingkan badannya melihatku...sangkaku dia akan datang menolong, tetapi tidak..dia hanya tertawa...aku jarang melihat ayah tertawa..walaupun wajahnya manis..namun dia lebih suka tersenyum dari tertawa...ayah lalu bergerak kearahku lalu mencapai tanganku dan menarikku keatas batas ban semula..ayah bertubuh sasa...

Ayah masih bersandar pada kerusi malas itu..aku melabuhkan punggung disebelahnya...dalam usia yang menjangkau 80an..dia masih bertubuh sasa..dan sentiasa melakar senyuman...ada kalanya aku tidak lagi dapat faham apa yang dikatanya..kadang-kala ceritanya bercampur-baur dengan kenangan-kenangannya....namun dia masih seorang yang aku kenal..jarang berkata-kata kecuali ketika bercerita..jarang marah...dan sentiasa menyendiri...dalam tubuhku..mengalir darahnya...aku mempunyai perwatakkannya..malah, kata kakak-kakak ku...aku saling tidak tumpah macam ayah...

Maha sucimu ya Allah...kau ampunkanlah dosa-dosa ayah kami...dosa-dosa ibu kami..mereka telah mengorbankan usia mereka untuk membesarkan kami...menahan lapar dan dahaga untuk kami...berilah kerberkatan dalam usia mereka..Amin..


No comments:

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran