KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Friday, March 27, 2009

Tazkiah Annafsi : Buatlah Minuman Yang Sedap Dari Limau Nipis Yang Masam

Orang cerdik akan berusaha mengubah kerugian menjadi keuntungan. Manakala orang bodoh akan membuat suatu musibah menjadi tertakuk dan bertumpuk-tumpuk. 

Ketika Baginda Rasul s.a.w dihalau dari Makkah, beliau memutuskan untuk menetap di Madinah dan kemudian berjaya membinanya menjadi satu negara yang sangat popular di telinga dan mata sejarah.

Ahmad bin Hanbal pernah dipenjara dan dihukum dera,tetapi sebab itu pulalah ia kemudian menjadi imam salah satu mazhab. Ibnu Taimiyyah pernah dipenjara, tetapi malah di penjara itulah ia banyak menghasilkan karya yang bermutu. As-Sarkhasi pernah dikurung di dasar perigi selama bertahun-tahun, tetapi di tempat itulah ia berjaya mengarang buku sebanyak dua puluh jilid.

Apabila Ibnul Athir dipecat dari jawatannya, ia berjaya menyelesaikan karya besarnya yang bertajuk Jami’ul Ushul dan An-Nihayah, salah satu buku paling terkenal dalam bidang hadis. Demikianlah juga halnya dengan Ibnu al-Jawzi, beliau pernah diasingkan dari Baghdad, dan kerana itu beliau menguasai qiraah sab’ah (tujuh cara membaca al-quran).

Malik bin Ar-Raib mengalami sejenis penyakit yang boleh membunuh, namun ia mampu menggubah puisi-puisi yang sangat bagus dan tidak kalah dengan karya-karya para pujangga besar lainnya pada masa zaman Abbasiyyah. Kemudian, ketika semua anak Abu Zuaib Al-Huzali mati meninggalkannya seorang diri, sebaliknya pada masa itulah ia mampu menghasilkan nyanyian-nyanyian puitis yang mampu menutup mulut zaman, membuat setiap pendengarnya tertarik, memaksa sejarah untuk tetap bertepuk tangan setiap kali diperdengarkan semula.

Demikianlah hendaknya ketika anda ditimpa suatu musibah, anda perlu melihat aspek yang paling terang dan sudut positifnya; ketika seseorang memberi anda segelas air limau, anda perlu menambah sesudu gula ke dalamnya; ketika mendapat hadiah seekor ular, ambil sahaja kulitnya yang mahal dan tinggalkan bahagian tubuhnya yang lain; ketika disengat kala jengking, ketahuilah bahawa sengatan itu sebenarnya memberi kekebalan pada tubuh anda dari bahaya bisa ular.

Kawallah diri anda dalam apa juga bentuk dan jenis kesusahan yang anda hadapi. Dengan begitu, anda akan dapat menghadiahkan bunga mawar dan melati yang harum kepada dunia.

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu"

(Surah Al-Baqarah:216)

Sebelum tercetus revolusi besar di Perancis, konon negara itu pernah memenjara dua sasterawan terkenal. Seorang daripada kedua-duanya bersikap sangat optimis dan yang seorang lagi bersikap sangat pesimis tentang kemungkinan tercetusnya revolusi dan perubahan akan segera berlaku.

Tiap-tiap hari kedua-duanya sama-sama melonggokkan kepala melalui celah-celah jerjak penjara. Cuma, sang sasterawan yang optimis sentiasa memandang ke atas dan melihat bintang-bintang yang gemerlapan di langit. Dan kerana itu ia selalu nampak tersenyum riang. Manakala sasterawan yang pesimis tadi, ia selalu melihat ke arah bawah dan hanya melihat tanah hitam di depan penjara, dan kemudian menangis kerana sedih.

Begitu jugalah sepatutnya sikap anda, iaitu selalu melihat sudut lain dari kesedihan itu. Kerana belum tentu semuanya menyedihkan, pasti ada kebaikan, secercah harapan, jalan keluar serta pahala. 

Dinukil dari terjemahan la tahzan Dr ’Aidh Abdullah Al-Qarni

AL-QUR'AN SEBAGAI PEMBELA DI HARI AKHIRAT

Abu Umamah r.a. berkata : "Rasulullah S.A.W telah menganjurkan supaya kami semua mempelajari Al-Qur'an, setelah itu Rasulullah S.A.W memberitahu tentang kelebihan Al-Qur'an."

Telah bersabda Rasulullah S.A.W : Belajarlah kamu akan Al-Qur'an, di akhirat nanti dia akan datang kepada ahli-ahlinya, yang mana di kala itu orang sangat memerlukannya."

Ia akan datang dalam bentuk seindah-indahnya dan ia bertanya, " Kenalkah kamu kepadaku?" Maka orang yang pernah membaca akan menjawab : "Siapakah kamu?" 

Maka berkata Al-Qur'an : "Akulah yang kamu cintai dan kamu sanjung, dan juga telah bangun malam untukku dan kamu juga pernah membacaku di waktu siang hari."

Kemudian berkata orang yang pernah membaca Al-Qur'an itu : "Adakah kamu Al-Qur'an?" Lalu Al-Qur'an mengakui dan menuntun orang yang pernah membaca mengadap Allah S.W.T. Lalu orang itu diberi kerajaan di tangan kanan dan kekal di tangan kirinya, kemudian dia meletakkan mahkota di atas kepalanya.

Pada kedua ayah dan ibunya pula diberi perhiasan yang tidak dapat ditukar dengan dunia walau berlipat ganda, sehingga keduanya bertanya : "Dari manakah kami memperolehi ini semua, pada hal amal kami tidak sampai ini?"

Lalu dijawab : "Kamu diberi ini semua kerana anak kamu telah mempelajari Al-Qur'an."

Wednesday, March 25, 2009

Doa taubat





Zikr & Munajat ( Ku Bisikkan Kerinduan )-Ust Ahmad Shazili



AKHIL HAYY - ISTIGHFAR

Monday, March 23, 2009

Al-Fatihah...

TERKINI!!!!!
INNNALILLAH WA INNNA ILAI HI ROJIUN

BAPA ALLAHYARHAM ANUAR juga telah dijemput mengiringi Anuar ke alam barzakh pagi tadi jam 2.00 pagi 24 mAC 2009. .29 jam setelah Allahyarham anuar meninggalkan kita.---Berita dari Azizi Ahmad .

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ۬‌ۖ فَإِذَا جَآءَ أَجَلُهُمۡ لَا يَسۡتَأۡخِرُونَ سَاعَةً۬‌ۖ وَلَا يَسۡتَقۡدِمُونَ
"Dan bagi tiap-tiap umat ada tempoh (yang telah ditetapkan); maka apabila datang tempohnya, tidak dapat mereka dikemudiankan walau sesaatpun dan tidak dapat pula mereka didahulukan." Al A'raf 7:34



INNALILLAH WAINNA ILAI HI ROJIAUN...

Sahabat kita ANUAR B. MAHADZIR - SRP89 @ ANUAR BLACK - Lubuk Merbau, telah kembali keramahtullah pada 9malam, 22/3/2009 di Hospital Sultanah bahiyah Alor Setar atas serangan jantung. semoga rohnya ditempatkan bersama golongan yang beriman...

Al-Fatihah

http://2.bp.blogspot.com/_gmRMVwGpvd0/SYxye3hMgSI/AAAAAAAAAWc/eMBdRvrr7v8/s400/Al-Fatihah.gif

Wednesday, March 18, 2009

Kereta paling murah di dunia: RM7370.00 sebuah dilancarkan




MUMBAI: Kereta paling murah di dunia, Tata Nano, akan dilancarkan minggu depan.

Kereta jenis sukan berbentuk kacang itu menarik perhatian dunia kerana harganya yang murah, hanya 100,000 rupee (RM7370.00) bagi model asas. Harganya lebih murah daripada sesetengah komputer riba.

Para penaja berharap kemunculan kereta itu di tengah-tengah krisis ekonomi dunia tidak akan melemahkan minat para pembeli.

Meskipun ia diiklan sebagai kereta yang mampu dibeli jutaan penduduk India, para penganalisis berkata Nano dan syarikat pengeluarnya, Tata Motors, mungkin menghadapi kegenjotan disebabkan masalah pengeluaran, merosotnya permintaan dan krisis ekonomi dunia.

Besar kemungkinan hanya 30,000 hingga 50,000 kereta Nano akan terjual pada tahun pertama disebabkan keupayaan pengeluaran yang terhad, kata pakar-pakar industri kereta.

'Penjualan Nano bergantung kepada pengeluaran dan bukan kepada permintaan,' kata Encik Mahantesh Sabarad, seorang penganalisis dari firma Centrum Broking di Mumbai.

Kereta ini akan dilancarkan Isnin ini dan akan dipamerkan di kedai-kedai kereta mulai April.

Nano kini dikeluarkan oleh dua loji pembuatan dalam 'operasi sementara' kata pengarah kumpulan Tata, Encik Ratan Tata.

'Ia merupakan pelancaran yang tergesa-gesa. Kilang utama di Gujarat masih belum siap,' kata Sabarad kepada AFP.

Pada Oktober tahun lepas, Tata Motors menarik keluar projek kereta Nano dari wilayah Bengal Barat, timur India, meskipun kilang dekat bandar Kolkota sudah 90 peratus siap.

Langkah itu diambil menyusuli tunjuk perasaan ganas selama sebulan oleh para aktivis dan petani yang dipindahkan keluar dari tanah mereka.

Ini mencetus kebimbangan tentang kemampuan India menarik para pelabur asing.

Tuesday, March 17, 2009

Pakej melancong termurah dan hapenning

Salam..kepada semua pengguna dan sahabat terutama tok det kita..Hamba tumpang lalu nak iklan ckit ttg Zoom cuti2 luar Malaysia...Kalau ada yg berminat jgn malu2 nak sms dan call..hehehe

GREEN BEAN SOY DRINK

Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia.

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya.....

Cuba lihat kat pic ini.

Cuba lihat dekat-dekat......

Apa kejadah ni? Dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di...... di negara yg dah mmg tersohor bubuh melamine dalam susu!!


Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

Monday, March 16, 2009

Saja nak merapu sat disini

Kemarin.. 15 Mac aku balik pi hantaq anak bini aku bercuti di Kg panchoq, Charok Kudong. pagi aku pi pekan pendang, laa banyaknya perubahan.. bukan lama sangat pon aku tak jengok pendang nie.. last aku balik time raya ari tu la, yg kita buat reunion tu.

Tapi awat jadi belain cepat sangat. Jalan depan kedai Lim nak pi ke arah jerat cina tu dah x leh belok kanan. Jem Tu. Kedai deret Sukamari minimarket tu dah sendat aku nengok. yang blok deret mahkamah rendah syariah tu pon dah jadi tin sardin dah.. siap ngan wayang cina buat show kat tengah tempat parking tu, koi pelan berserabut jadinya.

Apa2 pon keadaan ni menandakan KEPESATAN PENDANG KITA. Dulu cuma ada Pendang Lake Resort. la nie dah ada Motel pulak. kat nirai depan mahkamah syariah tu, . ada ka org nak sewa nie? kalau x dak org nak sewa buat apa depa nak buka motel tu , ya dak? aku pi market pendang pukui 10.30pg org juai ayam dah tutup kedai dah. cuma tinggai satu ja gerai ayam proses tu yg masih tinggai tu pon ayam atas meja tinggai 2 ekoq orag hat dok kerumun tu 4&5 org lagi.. tak dan la kat aku nak beli ayam kat mak mertua.

Temenung pon temenung lah habuan lauk tengahari ni utk depa hari nie, sapa suruh mai lambat.hee... heee... nasi lemak daun pisang lauk sambai bilih dah hergha seringgit.. POyuuuo. Ni dah kira advance nie,.. tapi besaq la bungkuih dia dari hat dijual Rm1.20 di KL nuuu..

Petang kemarin aku mot 4 dari 5 anak2 aku + sorang anak sepupu aku pi cari anak kaghin. kesian kat anak 2 aku tak tau cam na rupa anak kaghin tu puas aku terang, mujuq hat no 2 tu tanya pasai ikan laga.. la lupa pulak aku bahasa depa nie.. Mengimbau kembali tempat aku dok menyaut anak kharin dekat rumah pam Kg Bechah, tepi kubuq . Aku cerita la kat anak aku, disini la temapt cyber cafe zaman aku, tempat PS1& PS2 aku dgn geng2 nangoi 2 dulu bertelanjang bulat mandi ban. Di sini la jugak pak aku mai turut aku dgn rotan di tangan. aku cabut lari dalam bendang sebelah tangan aku dok pegang seluaq hat tak dan disarungkan. heeee... seronoknya teringat kan zaman tu..

macam2 soklan pulak yg anak2 aku tanya. Awat tok wan marah? Abah tak marah pon bawak kira orang main kat sini? awat tok wan tak sporting? Awat abah bogel? pasai apa mandi ban? Fuihhh jenoh nak menjawab.

Walaupon xpdc petang kemarin x berjaya menyauk walau sekoq pon anak kaghin, ( Pasai habitat asai dah pupus dah la ) tapi aku tengok anak2 aku feeel puas.. abih belemoih dengan selut bendang kereta aku mot depa balik umah. Aku janji ari khamis 19hb nie nak mandi ban ngan depa.. tapi trip nie aku dah tak bogel dah kot...heee... ada sapa2 nak joint mai laa ikut aku pi Kg Panchor , Charok Kudong.

Malam tapi aku call Sham Tone mai ambik aku kat umah mak mertua. Aku nak kena balik KLnaik bas sorang kat KOTA. (pasai ari nie kerja la..) kesian gak kat Syam Tone nie meraba mlm mai cari Kg Pancor ni, mujuq jumpa. Lepas buat last kiss good bye ngan bini & anak & mertua, aku lepak ngan Syam di gerai depan Petronas Pendang. lama gak la mamat nie kena melayan aku dari kul 10.20 sampai pukul 11.45. abih berbakoi 2 cerita yang kami rabung bersembang.

Minta maap la nama2 yg kami sebut semalam, sorry la tak bayaq pon royalti kat hangpa.. ,,, Pizah, Anuat Black, Zizi usus,Na , bad, Bidi, Mail Kuba, lan Sawa, Yanti, azlina, Mizi, Cikgu Noraini Md isa ( yg dah jadi mak datin la nie) Timah ,Min, nadzri bukit raya, mukry, lan Kecik , Rubiah, Own, amran abbbas, zamri keko , su , CT , Jas , Sham pendek, noris, Din penghulu, Nurul, Nida , Zahari and MINA.

dok ghalit sembang tu terpandang pula aku kat satu mamat tokey gerai ayaq tu..la.. macam kenai mat nie. aku tanya Syam. Dia kata tu la Aizam goal keeper SMP under 15 masa zaman kita dulu. Dah dua ahun berenti keja kilang bukak business.

Tengah rancak bersembang ,.. tot- tot pak Syam tipon.. Rupa2 nya Sham mlm tu dok cover sesuatu dari aku, petang kemarin adik dia nikah. Hari nie Isnin 16 hb Mac kenduri kahwin kat umah dia.. Cina beng lu Syam. Tik Dung masin berkarat betoi ,.. Kedekut piang.. Haram tak dijemput pon kita2 semua pi kenduri umah dia.. aku punya la kebuluq nak makan kenduri kat kg .. seingat aku dah setahun aku tak rasa nasi kenduri kedah. balik umah mak mertua pon aku tanya, kot2 ada kenduri yg aku buleh bertandang.. Hangit muka Syam kena sembuq ngan aku Cian kat dia. dah la terpaksa tinggai majlis malam tadi semata2 mata nak layan aku.. (Patut la mengelisah semacam ja.. ) Tot-tot aku sound pulak.. Ala apa aku peduli, syam bukan kenai aku sari dua.. dia buat Toya jaa... mcm tak bersalah langsung.. heeee.. kata dia "kalau aku panggil pon bukan hangpa nak mai "
Ya la. tapi sekurangnya hang ingat gak nak panggil kengkawan. takut sangat ka aku makan kedarah banyak? Tak terabih sekawah la kalau aku makan. Lan Sawa aku tak jamin,... dia spesis lain.. anak lembu pon dia buleh telan.. heeee...

Kul 12 dia lempaq aku kat Kota. Terima kasih la Sham. Sori la mengacau & mengutuk hang sesangat dalam article mereben aku trip nie.. Jangan lupa Rabu malam khamis aku balik . Khamis pagi hang kena ambik aku lagi kat Tol pendang. petang tu kita pi mandi ban.. heeee.
Ada sesapa nak joint.?

Thursday, March 12, 2009




Balasan Meninggalkan Solat

March 15th, 2008

Diriwayatkan bahwa pada suatu hari Rasulullah S.A.W sedang duduk bersama para sahabat, kemudian datang pemuda Arab masuk ke dalam masjid dengan menangis.

Apabila Rasulullah S..A.W melihat pemuda itu menangis maka baginda pun berkata, “Wahai orang muda kenapa kamu menangis?”

Maka berkata orang muda itu, “Ya Rasulullah S.A.W, ayah saya telah meninggal dunia dan tidak ada kain kafan dan tidak ada orang yang hendak memandikannya.”

Lalu Rasulullah S.A.W memerintahkan Abu Bakar r.a. dan Umar r.a. ikut orang muda itu untuk melihat masalahnya. Setelah mengikut orang itu, maka Abu Bakar r.a dan Umar r.s. mendapati ayah orang mudah itu telah bertukar rupa menjadi babi hitam, maka mereka pun kembali dan memberitahu kepada Rasulullah S.A.W, “Ya Rasulullah S.A.W, kami lihat mayat ayah orang ini bertukar menjadi babi hutan yang hitam.”

Kemudian Rasulullah S.A.W dan para sahabat pun pergi ke rumah orang muda dan baginda pun berdoa kepada Allah S.W.T, kemudian mayat itu pun bertukar kepada bentuk manusia semula. Lalu Rasulullah S.A.W dan para sahabat menyembahyangkan mayat tersebut.

Apabila mayat itu hendak dikebumikan, maka sekali lagi mayat itu berubah menjadi seperti babi hutan yang hitam, maka Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada pemuda itu, “Wahai orang muda, apakah yang telah dilakukan oleh ayahmu sewaktu dia di dunia dulu?”

Berkata orang muda itu, “Sebenarnya ayahku ini tidak mahu mengerjakan solat.” Kemudian Rasulullah S.A.W bersabda, “Wahai para sahabatku, lihatlah keadaan orang yang meninggalkan sembahyang. Di hari kiamat nanti akan dibangkitkan oleh Allah S.W.T seperti babi hutan yang hitam.”

Di zaman Abu Bakar r.a ada seorang lelaki yang meninggal dunia dan sewaktu mereka menyembahyanginya tiba-tiba kain kafan itu bergerak. Apabila mereka membuka kain kafan itu mereka melihat ada seekor ular sedang membelit leher mayat tersebut serta memakan daging dan menghisap darah mayat.

Lalu mereka cuba membunuh ular itu. Apabila mereka cuba untuk membunuh ular itu, maka berkata ular tersebut, “Laa ilaaha illallahu Muhammadu Rasulullah, menagapakah kamu semua hendak membunuh aku? Aku tidak berdosa dan aku tidak bersalah. Allah S.W.T yang memerintahkan kepadaku supaya menyeksanya sehingga sampai hari kiamat.”

Lalu para sahabat bertanya, “Apakah kesalahan yang telah dilakukan oleh mayat ini?”. Berkata ular, “Dia telah melakukan tiga kesalahan, di antaranya :

- Apabila dia mendengar azan, dia tidak mahu datang untuk sembahyang berjamaah.
- Dia tidak mahu keluarkan zakat hartanya.
- Dia tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

Maka inilah balasannya.


Keluarga aku


Atas permintaan ketua blog yang dahsat ni, aku pon dengan berat hati menggagahkan diri menulis sedikit cerita pasai aku. Aku post kan gambaq aku, my hubby and my son.

Masa ni kami pi melawat ke Bandung, Indonesia. Gambaq ni di ambil ketika berada di atas puncak gunung berapi aktif Tangkuban Perahu. Aku ni suka melancong tapi belum ada rezeki nak p jauh-jauh macam hangpa semua.

Aku rasa dah lama kot aku tak jumpa hangpa semua, lebih kurang 15 tahun kot. Dulu ada la jumpa na ngan mina , dia mai rumah sewa aku dulu pas tu dah lost contact la pulak. Nurul pon lama gak tak jumpa. Aku ni kekadang ingat-ingat lupa, banyak memori kot nak kena cover. Tapi kenangan lama tetap aku tak lupa (yang terpahat kat kepala ni la).

Dulu aku p sekolah naik gerek, kayuh punya kayuh sampai hitam muka aku sekerat .. hehehehe... mina naik motor mai dari kg rambai (kalau tak salah aku la). Pizah , Rubiah naik bas.
Apa-apa pon semua dah berlalu. Dunia makin maju.

Aku rasa sampai sini dulu lah... nanti aku coret lagi.

Salam untuk semua kawan-kawan aku, yang disebut ataupon tidak di sebut namanya.

Ikhlas dari aku
Badariah Jamaludin

Tuesday, March 10, 2009

PPSMI

sebelum hangpa baca lebih panjang artikle pendek nie.. awai2 lagi aku peringatkan aku......
INI bukan Soal Politik.

Hari Sabtu 7 mac 2009, aku escot kengkawan aku 2 biji van dari Pengkalan Chepa, depa sampai awai pagi, aku bawak pi berehat & mandi manda kat port aku . kul 12tghri aku bawak depa pi masjid negara . Ikut jalan belakang. masuk kot Tugu negara, belambak trak FRU. bertimbon trak water canon. Puih cuak siol..

. aku tinggai depa tu kat Masjid negara pasai aku kena ikut group SOGO. sahabat aku yg lain kena escort satu group lagi di Centre Market.



KL pada tengahari tu dah betoi- betoi jadi bandaraya POLIS . mana-mana pi semua polis berlungguk..






Lepas Sembahyang Lahoq +- pukui 1.50 group aku dari SOGO dlm anggaran 500org belaghak pi Masjid Negara. Ramai lagi peserta himpunan yg tak dan join trip nie.. elok sampai ja depan Collesium Hujan turun, koi pelan ghamai lagi penonton mai join group nie.. dah dekat 1000org dah aku agak.. sampai Dataran Merdeka... lagi satu negara POLIS yg terpaksa ditempoh.. Ghamainya depa, siap dengan suit Ninja turtle.
Lebih kurang pukoi 2.10 kami sampai di Masjid Negara. bergabung pulak dgn group di sini.. MasyaAllah punya la ghamai orhang kat sini lebih 30 ribu rasanya.

Pak Samad Said mengapalai perarakan menyerah memorendum bantahan PPSMI kepada DYMM Yang Dipertuan Agung di IStana NEGARA. aku yang gemuk gedempoi ni dah 70-80 kali seminit mencungap akhirnya mengambil port jaga jalan kat atas jambatan KTM menuju Menara Tun Sambatahan. Masa nie group tambahan dari SOGO sampai dianggar lebih 5000 orang.. Ketika Gerombolan awai yg diketuai Pak Samad dah sampai di IStana Negara group dari Centre Market masih terlekat di jambatan KTM. Punya la ghamai manusia , aku rasa cecah 90,000- 100,000 orang. keadaan jadi kelam kabut bila group di Istana negara dihidangkan dengan BOM ASAp pemedih mata. group sana lari menghala ke Masjid negara semula tapi bertembung pulak dgn group dari atas jejambat KTM menghala kesana. Masa tu FRU kepala merah dah bunyi loceng... teruih siram org ghamai dengan ayaq asid kuning. Gatai oii..
abih biru- haru buatnya, dalam suasana kelam kabut tu ghamai jugak org 2 tua yg jatuh rebah, tak tahan dengan penangan bom pemedih mata. Jenih apa mana tah trip nie depa pakai. tapi yg pasti lebih kuat dari puluhan demonstrasi lain yg sempat aku pi...
sampai polis trafik dan polis biasa hat dok jaga jalan pon lari mai ambik garam kasaq kat peserta demo untuk mengurangkan keperitan penangan Bom asap nie..."GILA!!!!Polis Yahudi pon tak pernah tembak orang2 yahudi mcm ni" kata Pak long sebelah aku mai dari Jerlun kedah. Pukui 3 ptg kami dapat arahan suruh berkumpoi semula di masjid negara. On the way nak pi pulak ke sana tu, berpuluh das lagi Bom asap depa pelepas.. Mak oiii pedihnya.. habih kering ayaq pancut tepi- tepi jalan tu di ceduk org untuk membasuh muka. makin dibasuh makin pedih. tapi tak lama sangat dalam 10 minit ja pedih tu akan hilang. tapi ayaq resdung abih melenja la keluaq...

Group yg dah sampai di perkarangan masjid pon tak terlepas dibagi hadiah BOM nie.. sampai kedalam masjid negara pon FRU tembak masuk Gas....

Bukan senang rupanya nak pejuangkan pelajaran Matematik ngan Sains nie untuk lebih mencerdikkan anak cucu aku dan anak cucu hangpa rupanya.

Tapi sekurang2nya aku dah ada jawapan bila nak cucu aku tanya apa aku buat untuk depa..
sakit , Pedih , Perit .. Sat ja.... GLORY tu dikenang lama


Saturday, March 7, 2009

Amacam ada gaya kaa...???

Saja aku letak GAMBAQ nie..
AKU nak training ganti JEHAN untuk RAJA LAWAK...
amacam ada gaya kaa...???



~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran