KLIK UNTUK BACA AL-QURAN

Friday, July 10, 2009

1993 & 1986 Dalam Ingatan

Tahun 1993, waktu tu masing-masing masih muda belia, cam lam gambaq tuuuuu. Aku ni ingat-ingat lupa jugak nama depa dlm gambaq ni, tapi kenai tetap kenai. Hmmmmm.....

Masa dulu-dulu kan, kalau akhir tahun ja.. mesti ada majlis makan-makan. La ni punya trend tatau la pulak cam mana. Lepas peksa ja mana kelas yang ringan tulang mesti buat kenduri. Yang pasti , cikgu kelas ngan cikgu besaq mesti jemput. Dalam gambaq ni tak semua yang ada, maklum la masing-masing ada tugas tersendiri. Budak-budak lelaki tak ramai ada dalam gambaq, depa ada tepi-tepi tu ja, sebok dok beli ais ketui la, pi tolong basuh gelas la dan ada jugak yang malu-malu kucing, tak mo amek gambaq. Nasib baik, waktu tu guna transport si Mokhry kot(mungkin je aku pon lupa .... hehehehe) pi amik makanan. Maklum la dia orang ada-ada skit, boleh la tolong. Aminnnn....Tengok tu, si Rubiah la,, nampak tangan ja. Aku punya la tarik, tak berjaya jugak. Itu la pasai, dah tak dak gambaq hangpa. Tapi tak pa, janji semua kenyang makan.

Waktu tu Det tak dak dah kot. Ya la.. orang nak keja cepat, tinggai la kami meneruskan perjuangan STPM yang belum tentu luluihnya. Bila dah abih peksa suma dah ikut haluan masing-masing, termasuk la aku. Aku rasa, sampai la ni aku belum jumpa depa ni, cuma dalam phone ngan blog yang baru ujud ni. Alhamdulillah.

Gambaq ni, masa sekolah rendah dulu, kalau tak salah masa ni darjah 6 kot. tapi gambaq ni masih ada dalam koleksi aku, so aku saja nak syer. Masa ni, pakai tudung pon, masing-masing senget-senget blaka.. hehehehe.. Tapi tetap ceria, Yang belakang, dekat cikgu tu Rohana, Kak ipaq si Cik Lan kita tu. Yang lain tu, pompuan suma masih segar dalam ingatan.

K.... Aku Ka Choww(linghtning McQueen) dulu...

22 comments:

arisham said...

Belakang :
Muin, Mokhry, Suhizaz, Saufi, -

Depan : Zaidi, -, -, sham kecik, AKU, Saifulnizam, - & Mat Ruhaidi.

arisham said...

depan..lepas zaidi, shukri...

leen said...

patut ler xkenai aku....rupa2nyer muka aku xde dlm gambaq niee

arisham said...

meh aku try ingat girls...

Suraini..Zairulnizam..Suraiztina..Suzi..yang lain tu aku mintak maaf la...cuba ingatkan aku..

sabaq leen...esok2 kita jumpa..sure aku ingat punya..

Benu said...

leen hang lupa ka? masa tu kita dok dating kat kantin..sebab tu la gambaq hang & aku tak dak..muahahahaha

hisham said...

gambar xsmp tkn 6a1, waktu ni aku pi mana, awat aku tk dak dalam kelas ni, invessible ke....

leen said...

iye ler ibnu...lupa plak...hang belanja aku makan bihun sup 5kupang kan....

mokhry said...

sungguh terharu aku tgk gambaq ni...terkenang masa sekolah dulu...bagus2 pakat2 kumpul kwn2 lama balik, bukan senang oi nk kumpul semua balik, entah2 ada yg dah tak kenai kot....

chedet said...

Tahniah Bad, Artikel yang ditunggu2... tak sangka artikel hang kali ke 2 nie menarik minat ghamai, termasuk aku .. heeee
Salute kat hang, tulis la lagiii. Cuma kalau ikut memory 32MB aku nie, gamabaq kat atas tu masa kita kat PRAU2A,, Gambaq tu ada dlm simpanan aku satu, walaupun aku tak dak dlm gambaq tapi utk pengetahuan hang tukang petik kemera krek, , krek kat depan hangpa semua tu namanya Det Taik lalat... heee
Aku joint hangpa dikelas tu pon secara lewat siaran,, hangpa start ngaji bulan 6.. aku masuk kot pintu belakang ja bulan tujuh RAYUAANNNN.... aku masuk skali dgn NORISMAIL (pi mana dah anak polis sorang nie ha?)

Dalam gambaq tu ada pengetua Abdul Rahim abdul rahman,, ,, aku cukup ingat cikgu nie sebab aku pernah dianugerahkan "roti Panjang" masa dok ASMP.. aku hingaq time study,,, tut2 mengganggu dia yang balik berehat kat bilik warden asrama,,,... heeee.. budak baik la katakan betoi tak Muzarmin Mohamad?
Cikgu yg sorang tu aku tak ingat nama dia ,, dia ngajaq bahasa melayu masa kita 6 rendah dan 6 atas,
gambaq2 jantan kaberet yang sentaiasa fresh diingatan aku, Mokhry (paling Mancho dlm kelas kita beb), K'rul anuar, Krie sg Tiang (dia blah pi UiTM masa upper 6), Syed Putra Sg tiang, Pak Zon Kubuq panjang ( masih dara lagi bebb ,,, heeee), Mizi Saari (khabaqnya sdg berkemas ngajaq kat MPSAH sg Petani, cikgu kaunseling) dan Lan kecik Mat inson.
Bad Tengah main tepok amai2 duduk paling kiri..(rasa aku bukan tangan Rubiah yg hg tarik,, gambaq rubiah kat sebelah Zuhairoh belakang gambaq NA).. Na Majapahit waktu nie dah jadi TaiKo kelas beb.. dia ngan SaBa Mizi & Mokhry jadi pengawas beb ,,,, heeee , mak cik Pizah tengah tayang kuku jari kanan atas meja
Depa2 lain yg masih aku cam, Hapizah Wahab, Kalsom yaakob, heh ling ling, Hafiza Halim, Safarina lubuk merbau, nang Reza, Suraini, fisyah (B'day dia sama ngan aku beb 10 Okt), Dik own aka Zairu Nizam, Syitoh & Timah. .. 3 org aku tak cam & x ingat nama depa
1. mak cik kubang kuaq tu sapa nama ha? nazriah ka,
2. sebelah Suraini tu sapa ha?
3. belakang Syitoh tu sapa nama?
maap beb memory 32 Mb aku tak leh ingat nama hang..

chedet said...

pembetulan Mizi tu pak dia nama Kasim bukan Saari,
Mizi saari tu classmate aku masa kat SKCK 81-86. Hg Paya Sulaiman. Dia joint SMP 90 & 91
La ni ngajaq kat area Pokok Sena- DeT

badariah said...

Det oii,, tu memang tangan Rubiah la. Tang tu aku memang ingat... Rubiah tu pemalu betoi...

badaBJ said...

correction.... hehehehe Det ... betoi la tu bukan Rubiah .. memory aku lost sikit... sapa hah!!!

Suhizaz said...

bada,
tak sangka aku pun sungguhla comei masa ni..hahhahahha

badaBJ said...

SKP 1986
Belakang dari kiri
Rohana, Cikgu, Moin, Mokhry, Suhizaz.
Tengah dari kiri,
Suriani, Zakiah, Norazita, Azariah,Syikin, Shamsilah, Muftina, Badariah, Saufi, Wafi.
Depan Duduk
Zaidi,Shukri, Syed, Sham Kecik, Arisham Bakar, Saiful, ? , Ruhaidi.

Fizah said...

Wei..aku pun ada gambar tu..tak silap 6B1 masa tu...sebb gambar kenduri 6A1 aku ada banyak...
Teringat betui masa form 6..kami siap ada geng..VIP Girls...kalu Sue, D'own , Erah, Iza, Syitoh mesti ingat punya geng ni..hahha...
Yang pastinya ms tu suka sangat menyakat Sham Tone..pasai dia pemalu la sangat masa tu...
Paling tak leh lupa kat Cikgu KZ...sebab dia suka buli aku..huhu...mesti kena jawab soklan dalam kelas...
Betui2 rindu la masa tu...huhu...

Shamsilah said...

Bad....aku pun ada gambaq ni tapi hilang pi mana ntah la...hihihi..lawak la tengok gambaq ni..thanks Bad sebab masih simpan khazanah negara ni..

leen said...

nasib baik muka aku xder klau idakkkk...pecah perutnyerrr...

mokhry said...

bad...aku ada confius sikit pasai gambar masa kita form 6 tu...aku dok dukung anak sapa pulak dlm gambar tu.....( betui ka gambar aku) hg cuba tgk betui2,,,,,aku rasa gambar aku la, tp masa bila pulak aku dok dukung budak kecik tu...confius sungguh....hg buat super impose ka bad oi....

badaBJ said...

hehehehehe,....rasanya tu adik Ratna Saerah, dia bawak adik dia masa tu....jgn conpius-conpius,ingatttttt semulaa.... hihihihihi

chedet said...

Comey sungguh muka Bad thn 86 tu, kalu nak compare ngan budak hat Mukhry dukung tu, sure AfUnDi terbanyak kat Bad lagi .. Heee Betoi dak kengkawan ????
Hang kalau time 86 tu dok di Kl sure dah jadi artis dah Bad oiiii.. Dengan wajah Cubyyy ceria hang tu , leh menang modelling majalah BaMbino heeeeeeeeeeee

chedet said...

Comey sungguh muka Bad thn 86 tu, kalu nak compare ngan budak hat Mukhry dukung tu, sure AfUnDi terbanyak kat Bad lagi .. Heee Betoi dak kengkawan ????
Hang kalau time 86 tu dok di Kl sure dah jadi artis dah Bad oiiii.. Dengan wajah Cubyyy ceria hang tu , leh menang modelling majalah BaMbino heeeeeeeeeeee

badaBJ said...

o0o0o0o0... jaga hang Det,,, BaMbino hang kata aku... tapi tak pa lahhh... BaMbinooo2 pon ada gak majalahhh.. hang model apa?

~ Radio KEDAH FM ~

Listen to Quran